Unge er underrepræsenterede i Folketinget. Det kan skyldes vælgernes manglende kendskab til de yngre kandidater. Trods fordomme om unge politikeres kompetencer, mener de selv, at de har meget at bidrage med.
Af Emilie Rosenberg Brandt og Milena Beswick
Det kommende Folketingsvalg er lige på trapperne, hvilket sender politikerne på gaden i et forsøg på at gøre deres navn genkendeligt på valgsedlen. Det er ingen undtagelse for de yngre folketingskandidater, som har fået deres sag for. Langt størstedelen af Folketingets stole er nemlig besat af medlemmer over 30 år.
Carl Andersen (LA) er folketingskandidat i Sydjyllands Storkreds og har været politisk engageret, siden han var 14 år gammel. Han stiller, i år, for første gang op til folketingsvalget i en alder af 27 år.
Det er, ifølge Carl Andersen, vigtigt, at de unge er repræsenteret i Folketingssalen.
“Man skal have en repræsentation af den måde samfundet ser ud på, man har jo et bestemt syn på tingene alt efter, hvor man er i livet,” siger Carl Andersen.
Der sidder i dag 11 unge mellem 18 og 29 år i Folketinget, hvilket betyder at svarer til seks procent af medlemmerne. Den unge generation udgør 20 procent af den danske befolkning og er derfor underrepræsenteret, viser tal fra Folketingets hjemmeside.
Ukendte ansigter
En af årsagerne til, at de yngre kandidater, ikke i lige så høj grad vælges ind, kan skyldes, at de er nye ansigter i en verden med garvede og velkendte politikere.
“Nogle medlemmer har stillet op flere år og har gjort benarbejdet i partiet, så på den måde skal man aftjene sin værnepligt, før man vælges ind,” siger Karina Kosiara Pedersen, forsker ved Center for Valg og Partier, Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.
En anden faktor som spiller ind, er de fordomme som unge politikere kan blive mødt med.
Carl Andersen oplever ofte fordomme for sin alder i sit politiske virke særligt i form af kommentarer på sociale medier.
“Man kan få den forudantagelse: ‘Alle der er under 40 år, de har ingen indsigt i, hvad der foregår i samfundet’. Det er en vild generalisering,” siger Carl Andersen.
I de 13 år han har været aktiv i politik, har han håbet, at påtalen af hans alder ville forsvinde. Det er dog ikke sket.
Unges bidrag tæller
Selma Bolø (Ø) er en anden kandidat fra Sydjyllands Storkreds. Hun ser også vigtigheden i unges bidrag til Folketingets beslutninger.
“Det er os unge, der skal leve i det Danmark, der kommer om mange år. Det er det Danmark, som politikerne er med til at definere nu,” siger Selma Bolø.
Derfor henvender Selma Bolø sig til de unge, når hun skal føre valgkamp. Kontakten til vælgerne foregår primært på de sociale medier.
Det samme gælder for Carl Andersen, som går op i at møde de unge på deres præmisser. Han mener, at de de yngre politikere har en fordel ved at nå ud til det unge publikum sammenlignet med de ældre kandidater.
“ Vi bruger det mere alternativt og aktivt. Især på Tik Tok er det lettere, når man selv er i den alder, hvor den primære bruger er, ” siger Carl Andersen.
Hverken Selma Bolø eller Carl Andersen forventer at få krydser nok på stemmesedlen til at komme i folketinget i denne omgang. Det slår dem dog ikke ud, og de vil fortsætte deres politiske engagement med et håb om, at der i fremtiden vil sidde flere unge i folketingssalen – måske endda dem selv.