425 millioner af de danske skattekroner skal bruges på nyt forskningsprojekt i Fredericia. Det sker, efter de er blevet udmærket af EU til at være et vigtigt forskningsprojekt af fælleseuropæisk interesse.
Problemet med vedvarende energi er, at det skal bruges, når energien opstår. Når vinden blæser og solen skinner, er der meget energi, hvorimod hvis der er overskyet og vindstille, mangler vi energi. Det store ræs går ud på at finde ud af, hvordan man lagrer energien. Det nye sort på energiområdet hedder Power 2 X, og det arbejder det Fredericia-baserede projekt HySynergy på.
Det nye projekt, HySynergy, skal revolutionere måden vi tænker og bruger energi på. Det sker ved hjælp af teknologien Power 2 X.
”Power 2 X er en fællesbetegnelse for at omdanne energi til noget andet, så energien kan lagres,” siger forskningsleder på Aarhus Universitet, Thomas Lundgaard.
I HySynergy arbejder man på at omdanne energien til brint. HySynergy projektet er et samarbejde mellem EverFuel og CrossBridge Energy som hovedaktører og 5 andre firmaer som bidragere.
I den danske stat tror man på projektet. Faktisk så meget at man indstillede projektet til en ICPEI, som gør det muligt at give penge fra statskassen, til at få det til at lykkes. De fik udnævnelsen af EU, og firmaerne kan nu gå i gang med projektet.
”Vi er meget tilfredse med den her udmærkelse. Det er essentielt for, at projektet bliver en realitet,” siger pressechef i CrossBridge Energy, Torben Øllegaard Sørensen.
Det bliver dog ikke HySynergy, der leverer al den grønne energi i den nærmeste fremtid. De har en målsætning om 300 megawatt i 2025. Det svarer til 2.000 husstandes årlige energiforbrug.
”Målsætningen er en større skala, end vi har Power 2 X i dag, men i forhold til behovet på landsplan fremover, er det ikke en særlig ambitiøs målsætning. Det er dog et vigtigt skridt på vejen, da det svære er at skalere Power 2 X op,” siger Thomas Lundgaard.