Selvom budgetforliget for 2023-2026 i Fredericia Kommune indeholder flere spareplaner, er der afsat knap 2 mio. kroner til Ungdomsskolen. Det glæder næstformanden for Unge- og Uddannelsesudvalget, som håber, at der dannes en masse nye fællesskaber.
Trods den skarpe sparekniv i Fredericia Kommune er der alligevel sat næsten 2 mio. kroner af til Ungdomsskolen i perioden 2023-2026. Budgetforslaget lægger op til en udvidelse, hvor Ungdomsskolen bliver tilgængelig fra 7. klasse og op til 25 år. Det er det rigtige at gøre, ifølge Vibe Dyhrberg Nielsen (A), næstformand for Unge- og Uddannelsesudvalget i Fredericia Kommune.
”Man har stadig brug for et fællesskab, efter man er fyldt 18, men der har slet ikke været nogle tilbud for de 18-25-årige. Midlerne er afsat sådan, at de unge selv kan være med til at træffe en demokratisk beslutning om, hvad de vil med pengene,” siger næstformanden og uddyber, at man fx kan bruge dem på oplevelser, der normalt ikke har været økonomisk råderum til.
Næstformanden mener, at der er blevet sparet for meget på de unges klubber. Men dem skal der investeres i, for det har en positiv effekt, at unge har et sted at være, når de ikke er i skole.
”Der er nogle unge mennesker, som kan blive en del af noget, hvor de kan møde jævnaldrende. Dem kan de spejle sig i samt lære at kende, og det kan medvirke til, at de får øjnene op for alle de muligheder, de har. Nogle gange skal man bare være en del af et fællesskab, for at få de nødvendige redskaber.”
Mistrivslen stiger generelt blandt unge, og det vil man gerne stoppe – måske endda komme i forkøbet i kommunen. Det forsøger man nu ved at skabe et sted med voksne mennesker, trygge rammer og en grobund for et fællesskab.
”Vi vil ikke sætte rammerne for de midler, Ungdomsskolen får. Midlerne skal skabe muligheder, og de muligheder kan vi ikke bestemme, hvad skal være, for vi er bare politikere. Vores unge er vores fremtid, og fremtiden må vi ikke spare på – vi skal investere i den,” understreger hun.