En rundspørge foretaget af Fredericia Nyt tegner et billede af, at de unge vælgere har ændret fokus til det kommende folketingsvalg.
Af Simon Herping Stie Olesen og Emil Schøler Carstens
Onsdag kl.13 trådte statsminister Mette Frederiksen frem på Marienborg og annoncerede, at der afholdes folketingsvalg tirsdag d.1. november. Dermed skal en masse førstegangsvælgere til stemmeboksen inden længe.
I en rundspørge foretaget af Fredericia Nyt blandt stemmeberettigede elever på Fredericia Gymnasium kan man tydeligt se hvilke politiske emner, der for dem er vigtigst. Et af de to punkter, der fylder mest for de adspurgte, er energikrisen, da knap 30 pct. af dem svarede, at det var det vigtigste emne for valget.
Freja Michaelsdóttir og Victor Gilbert Schwartz, der begge går i 3.G på Fredericia Gymnasium fortæller, at de unge for alvor interesserer sig for, hvad energikrisen betyder for dem:
”Der er elever på gymnasiet, som er meget afhængige af en bil, fordi de bor langt væk fra skolen. Det rammer hårdt, når man kun har SU’en,” siger Freja Michaelsdóttir.
Victor Schwartz nævner også nogle af de ting, der optager ham, når han den 1. november skal stemme:
”Vi går rigtig meget op i, hvordan vi kan spare penge i den her tid. Især som unge har vi ikke helt så meget at gøre med.”
Velfærd bliver afgørende
Ved siden af energikrisen indtager velfærd også førstepladsen på listen over de emner, som optager eleverne på Fredericia Gymnasium. Det stemmer godt overens med, hvad flere folketingskandidater i Fredericia forventer bliver det afgørende emne i valgkampen.
Jens Jonatan Steen, som stiller op for Socialdemokratiet i Fredericia, mener også, at den igangværende krise og velfærden er de to vigtigste punkter i valgkampen:
”Det er altafgørende, at man får guidet landet godt igennem krisen, så vi ikke får hældt mere benzin på bålet. Ydermere er det kampen for vedligeholdelse af velfærdssamfundet. I Fredericia kæmper vi jo for eksempel for at få et nærhospital,” siger han.
Susanne Eilersen fra Fredericia, der er kandidat for Dansk Folkeparti, er enig i prioriteringen af vigtige emner:
“Jeg tror, at økonomien og energikrisen er nogle af de nye emner, som kommer til at fylde meget her i valgkampen, men det pressede sundhedsvæsen kommer til at fylde markant i Region Syd.”

Klima skubbet i baggrunden
Klimaudfordringerne kom for alvor på dagsorden ved det sidste folketingsvalg i 2019. Mange omtalte det som værende klimavalget. Altingets analyse af valget, som blev lavet af professor Kasper Møller Hansen, viste blandt andet, at de unge i markant højere grad stemte på grønne partier end resten af befolkningen.
Fredericias Nyt’s rundspørge viser dog, at de unges fokus på klima kan være rykket i baggrunden ved det kommende valg i forhold til andre emner. I hvert fald svarer kun cirka 10 pct. af de adspurgte, at klima er det vigtigste emne til folketingsvalget. Freja Michaelsdóttir bekræfter, at selvom klima stadig står højt på dagsorden, er der andre ting, der ifølge hende fylder mere:
“Klima er jo et emne, der har været rigtig meget oppe, og det er selvfølgelig stadig rigtig vigtigt. Alligevel synes jeg, at emner såsom landets økonomi er vigtigere,” siger hun.
DISCLAIMER: Da der er tale om en ikke-repræsentativ spørgeskemaundersøgelse, kan resultaterne ikke generaliseres til den samlede befolkning.