Fredericia Musicalteater åbner dørene for det døve publikum

Døve får nu muligheden for at opleve teatret fra en ny side. Foto: Milena Beswick

Et helt særligt arrangement løber af stablen d. 5. november, hvor døve inviteres til forestilling på Fredericia musicalteater.

Af Milena Beswick

”COME FROM AWAY” er den nye forestilling på Fredericia Musicalteater, som spiller fra d.  21. oktober til d.  6. november 2022. Når tæppet trækkes fra d. 5. november, bliver det med to nye personer på rollelisten, nemlig to tegnsprogstolke, som skal formidle forestillingen til de døve blandt publikum.

Initiativet til konceptet kommer fra Peter R. Borg, som selv tog fat i teatret. Han er uddannet musical performer fra Fredericia Musicalakademi, hvorefter han tog en bachelor i tegnsprog. Et kursus i performancetolkning, hvor man lærte at formidle musik og teater til et publikum satte gang i karrieren som tolk i det kreative miljø og han vil nu være at finde som tolk ved siden af scenen d. 5. november.

”Forestillingen handler om, hvordan et lille samfund åbner sig op for fremmede mennesker fra hele verden og vi syntes derfor at temaet matchede ret godt. Vi vil gerne åbne teatret for forskellige mennesker, her i blandt døve,” siger Liv Stevns, som er producent ved teatret og uddyber, at det er noget de har været interesserede i at tilbyde længe og nu fik muligheden for et samarbejde med tolke, som har specialiseret sig indenfor faget.

”Det kræver en masse forberedelse at kunne tolke en musicalforestilling,” fortæller Peter.

De to tolke skal inden forestillingen være med til skuespillernes gennemspilninger for at sikre publikum den bedst mulige oplevelse og formidling af stykket. Der vil blive allokeret et hjørne af salen til de døve, hvor de kan overvære tolkningen af forestillingen.

Teatret har fået mange positive henvendelser fra foreninger i det døve samfund. De glæder sig over interessen for at skabe et miljø, hvor flere kan deltage.

”Jeg syntes det er fantastisk! Det giver døve en mulighed for at deltage i de arrangementer, som normalt kun egner sig for hørerne,” fortæller Lars Dreimann, som er hjemmevejleder for døve i Fredericia.

”Vi syntes det er et vigtigt emne og noget vi gerne vil prioritere fremover,” afslutter Liv.

Fredericia Musicalteater vil arbejde på at kunne tilbyde flere forestillinger af samme slags i fremtiden, hvis efterspørgslen er der.