Fredericia er for lille til ny klimaløsning: Carlsbergs kommende solcellepark placeres uden for kommunen

Fredericia Kommune er medejer af byens havneselskab Assoiated Danish Ports, der har stor betydning for kommunes øvrige klimaplaner. Foto: Clara Faust Spies

Fredericia Kommune er Jyllands mindste målt på areal. Det kan besværliggøre placeringen af eksempelvis en ny, stor solcellepark. Byrådets mål for mere vedvarende energi er begrænset af kommunens størrelse og en gammel kommunal beslutning, der gør det svært at konkurrere om den grønne omstilling mod de geografisk større kommuner.

 Af Clara Faust Spies

Carlsberg har indgået en aftale med firmaet Better Energy, der skal sørge for, at Carlsberg-bryggeriet i Fredericia bliver CO2-neutralt i 2030. Den grønne strøm skal komme fra en solcellepark, der bliver over 70 hektarer. Det svarer til cirka 105 fodboldbaner. Den endelige placering af solcelleanlægget er ikke besluttet endnu, men Better Energi planlægger ikke at placere det i Fredericia.

Formanden for Klima-, Energi og Miljøudvalget i Fredericia Kommune, Tommy Rachlitz Nielsen, er positiv over Carlsbergs nye klimaplan med solceller, der vil gøre en af byens store arbejdspladser mere klimaneutral – også selvom solcelleparken ikke kommer til at ligge i Fredericia.

”Jeg er glad for, at Carlsberg opfører 70 hektarer solceller, men det er måske mindre vigtig, hvor de er henne,” fortæller Tommy Rachlitz Nielsen.

Kommunen er klar over, at det ikke er nok

Det gamle byråd besluttede, at der i Fredericia Kommune kun må opsættes solceller på tage og tekniske installationer. Kommunen ønsker at udvide sig på solcellefronten, da de er klar over, at den nuværende indsats med solceller ikke er nok. Tommy Rachlitz Nielsen vil derfor have den gamle beslutning genovervejet i forvaltningen, så flere solceller kan installeres på jorden. Kommunen erkender, at de halter efter de større kommuner på det område.

”Vi skal tage vores del i ansvaret for at få placeret vedvarende energi i Fredericia, og jeg tror på, at kommunen kan finde plads til flere solceller, hvis den tidligere beslutning bliver ændret – men jeg synes ikke, at vi svigter den grønne omstilling. Kommunen har mange andre klimaløsninger,” fortæller Tommy Rachlitz Nielsen.