Hannerup kirke holder efter tre år stadig ved drop-in-dåbene og tror på, at en mere rummelig folkekirke er vejen frem.
Af: Sofie Wegger Jespersen
I Hannerup kirke har en ny form for dåb sat sit aftryk. I tre år har et fænomen kaldt drop-in-dåb været en realitet. Her kan folk to gange om året komme ind fra gaden og blive døbt.
”Der kan være mange grunde til, at man senere i sit liv gerne vil døbes, og det håber vi at kunne være med til at rumme med drop-in-dåb,” fortæller Kirsten Højstrup Nielsen, der har været præst i Hannerup kirke i 24 år.
Drop-in-dåb er et relativt nyt fænomen, men kirken har kun oplevet, at det er blevet taget godt i mod. Selvom det ikke er mange, der kommer til drop-in dåb, synes kirken stadig, det er vigtigt, at muligheden er der for de folk, der har brug for den.
De få, der har taget tilbuddet om en noget mere anonym og stille dåb til sig, kommer i alle aldre. Nogle fordi de skal udsendes, andre fordi de kommer op i årene og nogle noget helt tredje.
Hvorfor er dåben vigtig?
Kirsten Højstrup Nielsen har igennem hendes mange år som præst oplevet, at dåben er vigtig for mange mennesker, store som små:
”De søger fornemmelsen af, at de ikke er alene og finder en tryghed i at føle, at det ikke er dem, der altid afgør alt, hvad der sker i deres liv.”
Hun tror på, at dåben kan hjælpe folk med at fralægge sig ansvaret for ens liv lidt, men at det godt kan være svært at få det gjort, fordi der ofte er meget forberedelse involveret i en almindelig dåb.
En rummelig folkekirke
Hannerup kirke var den første kirke i den sydlige del af Jylland, der startede med drop-in-dåb og har holdt ved det lige siden. Den første fredag i marts og den sidste fredag i september holdes der drop-in-dåb i kirken.
”Jeg synes det er en god ting, at selvom folkekirken er en ældgammel tradition og har nogle gamle ritualer, så udvikler vi os for at kunne rumme endnu flere folk,” siger Kirsten Højstrup Nielsen, der også fortæller, at Hannerup kirke har planer om også at indføre drop-in-vielser til næste år.